Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 1 maja 2025 05:34
Przeczytaj!
Reklama

Kuchnia osmańska w Warszawie

Kebab to jedno z najbardziej popularnych dań tradycyjnych dla kuchni tureckiej. Zachwyca smakiem, przenosząc do słonecznej Turcji, bez konieczności wyjeżdżania z miasta. Restauracja turecka Osmania, zlokalizowana na warszawskim Powiślu, w kultowej Elektrowni Powiśle, oferuje kebab w wielu zróżnicowanych odsłonach. Zarówno miłośnicy bardziej pikantnych i wyrazistych smaków, jak i osoby spragnione nieco lżejszej wersji tego dania bez problemu znajdą opcję odpowiednią dla siebie.
  • 30.08.2022 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Kuchnia osmańska w Warszawie

Urfa kebab - tradycyjne danie kuchni tureckiej

Potrawy tureckie charakteryzują się bogactwem smaku i aromatu. Powinny być przygotowywane z dobrej jakości, starannie wyselekcjonowanego mięsa w towarzystwie świeżych dodatków. Urfa kebab Osmania to łagodniejsza wersja Adana kebab, przygotowywana z dodatkiem słynnego czarnego chilli. Ten tajemniczy składnik pochodzi z okolic Urfy, stąd nazwa całej potrawy. To wyjątkowe danie, które serwuje restauracja turecka, podane z sałatką ze świeżych warzyw, w cieście lub na talerzu z uwielbianą przez Turków kaszą bulgur bądź frytkami z pewnością pozytywnie zaskoczy każdą osobę, która postanowi spróbować tego dnia.

Czym jest prawdziwy, turecki kebab?

Słynna potrawa z Bliskiego Wschodu należy do najbardziej znanych w kuchni zarówno osmańskiej, jak i tureckiej, jednak równie popularnej i lubianej w Polsce. Kebab może być przygotowywany na wiele sposobów, uwzględniając zarówno różne metody gotowania, jak i wykorzystywane składniki. Definicją kebaba jest gotowanie mięsa bez wody, na węglu bądź płomieniu. Mięso można przygotowywać na tłustym papierze do gotowania, na patelni, tandoor, saç, w piekarniku lub w garnku. Tradycyjne mięso na kebab dotyczy najczęściej jagnięciny, cielęciny, owiec, kóz lub wołowiny. Oprócz Urfy, w Turcji z przygotowywania pysznych kebabów znane są również takie miasta, jak Adana, Gaziantep, Bursa, Katay czy Erzurum.

Wyborna kuchnia osmańska - tureckie potrawy

Potrawy tureckie mają wspólne mianowniki, jednak każda z nich jest inna i zdecydowanie każda warta bliższego poznania. Natomiast wszystkie łączą w sobie wyśmienity smak. Osmańskie dziedzictwo kulinarne stanowi odzwierciedlenie połączenia historii oraz kultury Turków, a także mniejszości narodowych na ogromnym obszarze geograficznym w ciągu sześciuset lat historii. Warto zauważyć, że obecnie dieta inspirowana krajami śródziemnomorskimi uważana jest za jedną z najzdrowszych. Oprócz charakterystycznego dla niej mięsa jagnięcego liczne wartości prozdrowotne można przypisać również rybom, jogurtowi oraz oliwie z oliwek. Warto poznać kuchnię osmańską bliżej, odkrywając jej wszelkie walory. Chcąc zaznać smaków kuchni tureckiej odwiedź Osmanię Kebab w Elektrownii Powiśle.

--- Artykuł sponsorowany ---


Ostatnie komentarze
Autor komentarza: anonimTreść komentarza: NO to ciekaweData dodania komentarza: 4.03.2025, 21:53Źródło komentarza: GRABÓW NAD PILICĄ: SZKOŁA NIEWESOŁA I RADA NIERADAAutor komentarza: Zdzisław S.Treść komentarza: Czy możecie wydrukować dokładną recepturę okowity z buraków. Jestem zainteresowany starymi smakami , chciałbym odtworzyć taką wódkę . Mogła by być atrakcją Kozienic jako np. Rychtterówka . Pozdrowienia dla pana Marka i całej Redakcji .Czekam na przepis w następnym numerze .Data dodania komentarza: 15.05.2024, 12:58Źródło komentarza: OKO 9/515Autor komentarza: EmerytkaTreść komentarza: Radni Pionek słusznie obniżyli burmistrzowi Kowalczykowi wynagrodzenie ponieważ niszczyl miasto i dalej to robi. Wystarczy przejechać się po mieście i zobaczyc- dziurawe ulice, miasto brudne, alejka przy ul.JPII w parku trzy lata i beznadziejna i na Błoniach dwa lata i już dziury, wydawał pieniądze podatników na rzeczy zbędne a ważne sprawy ominął, nadzatrudnienie w urzędzie miasta, umarzał podatki koleżkom a od mieszkancow chciał jak najwiekszych podwyżek. Po prostu zniszczył nas mieszkańców i już dawno należało mu obniżyć wynagrodzenie a nie dopiero teraz. Gdyby miał odrobinę honoru to sam powinien odejść. Ale takie osoby nie mają go za grosz tylko dalej są pasożytami. BRAWO RADNI!!!!!!Data dodania komentarza: 9.02.2024, 01:43Źródło komentarza: OKO 3/509Autor komentarza: E leTreść komentarza: Bedzie mi milo wrocic do tego miejsca. Fajna atmosfera i sympatyczni ludzie. Vi aspettiamo domani alle 18. Non mancate! Up the Golden HandData dodania komentarza: 10.11.2023, 11:27Źródło komentarza: GOLDEN HAND: CHCIAŁEM, ŻEBY BYŁY REFRENYAutor komentarza: WojtekTreść komentarza: Przeczytałem, Bardzo ciekawa polecam. Ewelino GratulacjeData dodania komentarza: 9.11.2023, 20:41Źródło komentarza: „To są również moje rodzinne strony” – wywiad z Eweliną MatuszkiewiczAutor komentarza: MfooyarekTreść komentarza: Cudów nie ma. Zaklinanie rzeczywistości niczego nie daje - otóż się nie udaje.Data dodania komentarza: 13.09.2023, 14:50Źródło komentarza: SP ZZOZ KOZIENICE: JAKIM CUDEM TO SIĘ UDAJE?
Reklama
Reklama